Biserica romano-catolica Urseni:

 
       
Biserica catolica - astazi
Primele informaţii cu privire la existenţa comunităţii romano – catolice din Medveş provin din anul 1867. Din acest an ne parvine un document în care sunt arătate familiile din localitate care au contribuit cu sume de bani pentru ridicarea unui oratoriu (capelă). Deceniile al şaptelea şi al optulea ale secolului al XIX – lea cunosc de altfel, efortul catolicilor din Medveş, maghiari şi germani, de a edifica un locaş de cult adecvat. Până la materializarea acestei dorinţe, sărbătorile religioase având loc într-o casă de rugăciune. Trebuie de asemenea menţionat faptul că, pe tot parcursul existenţei sale, comunitatea catolicilor din satul nostru a avut şi deţine şi astăzi, statutul de filială a parohiei Timişoara - Fabric.
Un act redactat în latină în anul 1870 ne arată faptul că, deşi catolicii din Medveş numărau 293 de suflete şi doar 7 dintre aceştia fiind proprietari, nu pot suporta întreaga sumă de 1000 de florini pentru ridicarea capelei. La acest fapt se mai adaugă şi recoltele slabe ultimii trei ani. Dată fiind această situaţie, este cerut sprijinul Episcopului Alexandru Bonnaz al Cenadului. Acesta dăruieşte 500 de florini în două tranşe de câte 250 de florini fiecare, ultima dintre ele fiind destinată împodobirii interioare a viitorului oratoriu.
După finalizarea lucrărilor de construire, în anul 1886, Episcopul Alexandu Bonnaz consacră oratoriul din Medveş Sfântului Wendelin (21 octombrie). Capela a fost ridicată din pământ bătut, acoperită cu şindrilă şi având turnul realizat din lemn.
În 1900, numărul credincioşilor romano – catolici din Medveş era de 568, pentru ca, în 1927 să crească până la 699 de persoane. În luna martie a anului 1936, comunitatea romano – catolică din Urseni, reprezentată prin Kiss Gheorghe cumpără de la Ana Pleş terenul intravilan pe care se intenţionează a se construi un nouă edificiu de cult. Acest lucru se materializează peste trei ani, cu ajutorul credincioşilor şi al Primăriei Comunei Urseni. Astfel, în duminica de 19 noiembrie a anului 1939, biserica catolică din Urseni este consacrată de către Episcopul Diecezei de Timişoara, Dr. Augustin Pacha, păstrând hramul Sfântului Wendelin al vechii capele. Aceasta din urmă este demolată, obiectele bisericeşti fiind transportate în noul locaş de cult.
     
   
   
Contact:admin@urseni.ro SUS